A smart fortwo 450 cabrio teteje elég sok bosszúságot okozhat. Nem nyílik le, nem csukódik fel, kattog, eltörik, púpos lesz stb.

Ha megvetted a gyári javítókészletet a smart fortwo 450 (1998-2006) cabrio tetődhöz és tudni szeretnéd, hogyan tudod kicserélni otthon sérülés mentesen a benne található fogaskereket, akkor ebből a részletes képes útmutatóból megtudhatod. Továbbá 2 bónusz tippet is olvashatsz, amivel a biztosítani tudod, hogy a cabrio tetőd sokáig probléma mentesen működjön és ne kelljen rá ismét egy vagyont költened.

Egy kis magyarázat a javítókészlethez:
Sok a városi legenda, ezért tisztázzuk gyakorlati szempontból a kérdést:

“1 vagy 2 motor kell a smart cabrio tetőhöz?”

Gyárilag 2 motorral szerelték a smart fortwo cabriokat 2004-ig, de a két motor szinkronja gyakran szétesett, ferdén húzták a bovdent, ezzel eltörték a csúszkákat és elkoptatták a bovdeneket. Ennek az az oka, hogy a fogaskerék fém fogai idővel elkopnak és egy-egy fogat átugorva nem egyenletesen nyitják/csukják a tetőt. Ha a problémát időben észleli a tulajdonos, akkor a fém fogaskerék cserével megoldódik a probléma. Ha viszont sokáig úgy használják, hogy hagyják átugrani a fogaskerék fogait (darál, recseg nyitás/csukás közben), akkor a tetőszerkezet többi része is károsodik és nem elég csupán 2 db fém fogaskereket cserélni, hanem a komplett javítókészletet kell megvásárolni és kicserélni / kicseréltetni, melynek ára és munkadíja borsos. Meghaladhatja akár a 100.000 Ft-ot is.

Erre a problémára a gyár gyors megoldást talált, hogy aki ilyen szinkron gondokkal viszi márkaszervizbe a kocsiját, annak kiszerelik az egyik motorját és ezzel meg is van oldva a félrehúzás kérdése és megszűnik a kattogás. Nehezen, de a tető csukódik egy motorral is –  ezért tapasztalhatja néhány tulajdonos, hogy 1 motor van a tetőben. Idővel aztán már csak 1 motorral szerelték a tetőket.

Az ötlet jónak tűnt, de az idő és a gyakorlat sajnos mást mutat. 1 motor esetében a nagy terhelés már csak egy motoron és fogaskeréken oszlik szét és idővel ez további problémákat okoz.

Sajnos a javító készlet is csak egy darab fogaskereket tartalmaz, ha kettőt szeretnél, akkor kb. 2 x 40.000 forintba kerül és megmarad rengeteg alkatrészed.

Ha mindenképpen meg kell vásárolni a javítókészletet, mert a bovdenek is tönkrementek már, akkor is szánj rá időt / pénzt és szereld a tetőt 2 db motorral, mert sok bosszúságtól kíméled meg magad hosszútávon. Ha csak 1 db motorod van, akkor motort pár ezer forintért kapsz a bontókban és új fogaskereket itt tudsz hozzá venni itt: smart fortwo cabrio tető fogaskerék

Fontos, hogyha javítókészletet használsz, akkor azokhoz az alkatrészekhez ne használj régi fogaskereket (például, ha a bontóban vásárolt motoron van épnek tűnő fogaskerék azt cseréld le újra), mert a javítókészletben található alkatrészeknek kicsit más a méretük és nem fognak tökéletesen passzolni, ami az új alkatrészek károsodásához vezet.

Megjegyzés:
– Ha nem szeretnéd megvásárolni a drága javítókészletet, mert csak a fogaskereked fém fogai mentek tönkre és a tetőd többi része ép, akkor külön fém fogaskereket tudsz vásárolni hozzá itt: smart fortwo cabrio tető fogaskerék

A fém cabrio tető fogaskerék cseréjéhez pedig itt találsz részletes képes útmutatót, mert az nem jön le könnyen és a műanyag részét könnyű eltörni közben, ha nem ismered a pontos lépéseit: Cabrio tetőmozgató motor FÉM fogaskerekének cseréje

Amennyiben a tetőd többi részét is fel kell újítani és megvetted a javítókészletet hozzá, abban az esetben a csomagban található komplett fogaskerék csere útmutatóját itt találod, íme:

Zárolt tartalom klubtagok részére!

Ez a cikk csak "ARANY TAGSÁG"-gal olvasható tovább!

Ha már van ARANY TAGSÁGOD, akkor lépj be. Ha nincs, olvass tovább:

Ha még nincs, de már regisztrálva vagy itt az oldalon, akkor lépj be és kövesd az utasításokat. Ha pedig még nem vagy SMART MANIA Tag és szeretnél hozzáférni ehhez és a több száz ARANY Tagság fokozatú költéscsökkentő SMART Tipphez, akkor kattints a lenti "KIVÁLTOM A TAGSÁGOT" gombra és kövesd az utasításokat.