Sínautót építettek az új Smartból – Forrail

1250

Huszonkét colos tömör acél kerekeken gurul a világ legkisebb vonataként beharangozott forrail. Az új Smart kicsit mintha feledésbe merült volna az utóbbi időben, ezért a gyáriak kitaláltak valamit, amivel garantáltan felhívják magukra a műszaki érdeklődésű közönség figyelmét: sínautót építettek egy forfourból. A világ legkisebb vonataként beharangozott forrail fantázianevű prototípus, akár áprilisi tréfa is lehetne, de nem az, hanem egy mókás projekt, amit németesen komolyan vettek a tervezők, ugyanis hat hónapnyi precíz mérnöki munka áll a háttérben.

A tervezésben az angol Interfleet vállalat szakemberei is részt vettek, akik alapesetben 70-tonnás mozdonyokon dolgoznak, ezúttal azonban az egytonnás Smart forfour volt az alany. Az 1.0 literes motorral hajtott kisautó hagyományos kerekeit 22 colos tömör acél görgőkre cserélték, amelyek egyenként 80 kilogrammot nyomnak a szükséges tapadás elérése érdekében. Mivel el akarták kerülni, hogy a Smart leugorjon a sínről lekötötték a kormányművét is, valamint alumínium merevítőket hegesztettek a tengelyek közé, hogy fixálják a kerekek helyzetét.

Az elkészült sínautót aztán a Bluebell Railway által üzemeltetett, Sussex-en keresztülhaladó tíz mérföldes pályán tesztelték szigorú felügyelet mellett, a végén pedig néhány szerencsés ingázó ki is próbálhatta, hogy milyen benne utazni. Köszi HVG 🙂

smart forfour forrail

smart forfour forrail

smart forfour forrailsmart forfour forrail
smart forfour forrail smart forfour forrail

smart forfour forrail