Jól néz ki, hasznos is, de könnyen problémákba ütközhetsz, miután megvetted. Ebben a részben megválaszolunk sok kérdést és megnézzük mire figyelj, ha gallytörőt szeretnél vásárolni a smart fortwo típusra évjárattól függetlenül:

Legális a gallytörő a smarton?

Nem. 

Miért nem legális a gallytörő a smarton?

2006 óta védi az EU a gyalogosokat, mert egy ilyen gallytörő gyalogos gázolás esetén nagyobb sérülést okoz a lábakban.

Lehet legalizálni a gallytörő rácsot a smarton?

Igen és nem. Ha használtat veszel, akkor azt sajnos nem. Egy külföldi gyártótól 6 számjegyű összegért tudsz rendelni a jelenlegi szabványnak megfelelő TÜV engedéllyel is rendelkező ÚJ gallytörő rácsot, ami parkolás protektor néven van engedélyeztetve, így a kapott TÜV papírral egy szigorított műszakival egybekötve már átmehet a magyar bürokrácia útvesztőjén sok százezer forinttért, de ez közel sem biztos. Ismerünk olyat, akinek sikerült, de olyat is, akinek nem.

A kötelező műszakin is beírják a műszakiba a gallytörő rácsot?

Nem. Csak a drága, szigorított műszaki vizsgán.

Mi történik, ha felteszem a gallytörő rácsot, de az nem szerepel a műszakiban?

A rendőr megbüntet és/vagy a helyszínen leveszi a rendszámot és szigorított műszakira küldi az autót, ami több száz ezer forintos kiadást jelent majd neked.

Mire kell figyelni smart fortwo gallytörő vásárlásakor, ha legalizálni szeretném?

Ha legalizálni szeretnéd a dögrácsot, akkor mindenképpen csak újat vegyél, amihez jár a TÜV engedély, mert erre szükséged lesz a vizsgán.

Mire kell figyelni vásárláskor, ha nem akarom legalizálni a gallytörő rácsot?

Ebben az esetben csak arra figyelj, hogy amikor veszed, akkor mind a 3 konzolt megkapd hozzá. Sokan csak leveszik az autóról a rácsot és úgy adják el, de a konzolok az autón maradnak. Azt gondolják, hogy alapból rajta van minden smarton a konzol. Nincs rajta, mert nem gyári felszereltség. A smart fortwo gallytörő rácsot külső cég gyártja, ezért gyári konzol vagy hely a felszereléshez egyik smarton sincs. Ha az eladó nem tud adni 3 darab konzolt hozzá (a középső 2 darabból áll), akkor ne vedd meg, mert sok bosszúsággal jár majd, mire gyártatsz hozzá megfelelő konzolokat.

A rácshoz az alábbi alkatrészeket kell kapnod:
– A gallyrács
– 2db hosszú konzol
– 1db L alakú konzol
– 1db enyhén hajlított kis konzol (L párja)
– 3db 8x20as csavar
– 3db M8 anya
– 3 db alátét

smart fortwo 450 gallytörő rács felszerelése leírás útmutató kép

Smart fortwo gallytörő rács felszerelés útmutatót itt találsz >