A smart fortwo 450 cabrio teteje elég sok bosszúságot okozhat. Nem nyílik le, nem csukódik fel, kattog, eltörik, púpos lesz stb.

Ha megvetted a gyári javítókészletet a smart fortwo 450 (1998-2006) cabrio tetődhöz és tudni szeretnéd, hogyan tudod kicserélni otthon sérülés mentesen a benne található fogaskereket, akkor ebből a részletes képes útmutatóból megtudhatod. Továbbá 2 bónusz tippet is olvashatsz, amivel a biztosítani tudod, hogy a cabrio tetőd sokáig probléma mentesen működjön és ne kelljen rá ismét egy vagyont költened.

Egy kis magyarázat a javítókészlethez:
Sok a városi legenda, ezért tisztázzuk gyakorlati szempontból a kérdést:

“1 vagy 2 motor kell a smart cabrio tetőhöz?”

Gyárilag 2 motorral szerelték a smart fortwo cabriokat 2004-ig, de a két motor szinkronja gyakran szétesett, ferdén húzták a bovdent, ezzel eltörték a csúszkákat és elkoptatták a bovdeneket. Ennek az az oka, hogy a fogaskerék fém fogai idővel elkopnak és egy-egy fogat átugorva nem egyenletesen nyitják/csukják a tetőt. Ha a problémát időben észleli a tulajdonos, akkor a fém fogaskerék cserével megoldódik a probléma. Ha viszont sokáig úgy használják, hogy hagyják átugrani a fogaskerék fogait (darál, recseg nyitás/csukás közben), akkor a tetőszerkezet többi része is károsodik és nem elég csupán 2 db fém fogaskereket cserélni, hanem a komplett javítókészletet kell megvásárolni és kicserélni / kicseréltetni, melynek ára és munkadíja borsos. Meghaladhatja akár a 100.000 Ft-ot is.

Erre a problémára a gyár gyors megoldást talált, hogy aki ilyen szinkron gondokkal viszi márkaszervizbe a kocsiját, annak kiszerelik az egyik motorját és ezzel meg is van oldva a félrehúzás kérdése és megszűnik a kattogás. Nehezen, de a tető csukódik egy motorral is –  ezért tapasztalhatja néhány tulajdonos, hogy 1 motor van a tetőben. Idővel aztán már csak 1 motorral szerelték a tetőket.

Az ötlet jónak tűnt, de az idő és a gyakorlat sajnos mást mutat. 1 motor esetében a nagy terhelés már csak egy motoron és fogaskeréken oszlik szét és idővel ez további problémákat okoz.

Sajnos a javító készlet is csak egy darab fogaskereket tartalmaz, ha kettőt szeretnél, akkor kb. 2 x 40.000 forintba kerül és megmarad rengeteg alkatrészed.

Ha mindenképpen meg kell vásárolni a javítókészletet, mert a bovdenek is tönkrementek már, akkor is szánj rá időt / pénzt és szereld a tetőt 2 db motorral, mert sok bosszúságtól kíméled meg magad hosszútávon. Ha csak 1 db motorod van, akkor motort pár ezer forintért kapsz a bontókban és új fogaskereket itt tudsz hozzá venni itt: smart fortwo cabrio tető fogaskerék

Fontos, hogyha javítókészletet használsz, akkor azokhoz az alkatrészekhez ne használj régi fogaskereket (például, ha a bontóban vásárolt motoron van épnek tűnő fogaskerék azt cseréld le újra), mert a javítókészletben található alkatrészeknek kicsit más a méretük és nem fognak tökéletesen passzolni, ami az új alkatrészek károsodásához vezet.

Megjegyzés:
– Ha nem szeretnéd megvásárolni a drága javítókészletet, mert csak a fogaskereked fém fogai mentek tönkre és a tetőd többi része ép, akkor külön fém fogaskereket tudsz vásárolni hozzá itt: smart fortwo cabrio tető fogaskerék

A fém cabrio tető fogaskerék cseréjéhez pedig itt találsz részletes képes útmutatót, mert az nem jön le könnyen és a műanyag részét könnyű eltörni közben, ha nem ismered a pontos lépéseit: Cabrio tetőmozgató motor FÉM fogaskerekének cseréje

Amennyiben a tetőd többi részét is fel kell újítani és megvetted a javítókészletet hozzá, abban az esetben a csomagban található komplett fogaskerék csere útmutatóját itt találod, íme:

Zárolt tartalom klubtagok részére!

Ez a cikk csak "ARANY TAGSÁG"-gal olvasható tovább!

Mi tartozik az ARANY Tagsághoz?

Dióhéjban minden! Az összes (több ezer) zárt tartalom korlátlan hozzáférése. Ez a Tagság éri meg a legjobban, ez adja Neked a legtöbb segítséget és ezzel spórolhatsz a legtöbbet!

 

Hozzáférés az összes:

- SMART szerelési útmutatóhoz

- SMART Karbantartási útmutatóhoz

- SMART Tudástár anyaghoz

- SMART Hibajelenséget leíró és megállapító útmutatóhoz

- Korlátlan hozzáférés az oldal minden egyéb zárt tartalmához

 

 

Spórold meg a tanulópénzt ezzel a Tagsággal! A legtöbb felmerülő problémát otthon is tudod orvosolni. Ha pedig valamit mégsem, akkor az útmutatók és hibaleírások alapján felkészülten érkezhetsz a szervizbe, így nem tudnak majd átvágni.

 

 

A Tagság 1 évig érvényes a kiváltás napjától számítva. 

 

 

Az Arany Tagság ára most csupán 9.990 Ft, mellyel az oldalon lévő összes zárt tartalom elérhető korlátlanul.

 

 

Ha már van ARANY TAGSÁGOD, akkor lépj be. Ha még nincs, akkor lentebb tudod kiváltani:

Ha szeretnél hozzáférni ehhez és az összes további költéscsökkentő SMART útmutatóhoz, amire szükséged lesz, hogy rengeteg pénzt, időt és bosszúságot megspórolhass, akkor kattints az alábbi gombra:

 

KIVÁLTOM A TAGSÁGOT